Ràdio Santvi | 107.4FM ~ Informació local de Sant Vicenç de Montalt i el Maresme Ràdio Santvi | 107.4FM ~ Informació local de Sant Vicenç de Montalt i el Maresme Ràdio municipal i diari digital del municipi de Sant Vicenç de Montalt (Maresme). Informació de Sant Vicenç de Montalt, Caldes d'Estrac i Sant Andreu de Llavaneres.

Una quinzena de víctimes destapen les agressions sexuals del capellà Josep Vendrell a Caldes d'Estrac

Les víctimes eren nens que tenien entre 8 i 15 anys. El mossèn Josep Vendrell hauria abusat d'ells sense que les seves famílies sospitessin res. Fins i tot hi ha casos de violacions setmanals durant anys, que haurien passat a les dècades dels anys 60 i 70. Els afectats el descriuen com una persona manipuladora i captivadora, que va saber capgirar la imatge de capellà. Vestia sense sotanes ni alçacolls, de manera que se'l considerava modern per l'època. Així doncs, les famílies el veien amb molt bons ulls, malgrat que actuava de manera sistemàtica.

El cas ha sortit després que Catalunya Ràdio hagi parlat amb algunes de les 24 persones que denuncien abusos i agressions sexuals a Barcelona i Caldes d'Estrac, amb un total de 15 víctimes que han explicat els seus relats mentre el mossèn va ser rector des del 1970 fins al 1975. La versió de Lluís Grau, una de les víctimes del municipi maresmenc, relata que el capellà reconeixia els nens pel seu penis, tot i que eren comportaments que en aquella època ningú es qüestionava, ja que Vendrell era vist com un ídol per les famílies del municipi, que l’adoraven. 

La majoria de les víctimes que han confirmat els fets són del Maresme, on el capellà va ser traslladat després que el moviment escolta de Barcelona el denunciés davant del bisbat i la policia.

El mossèn Vendrell va morir l'any 2004 (causa per la qual la via judicial ja està tancada), però ara les víctimes s'han començat a organitzar per denunciar-ho públicament i han fet arribar el seu relat al Defensor del Poble perquè es coneguin els fets. De fet, els afectats afirmen que no volen indemnitzacions, però reclamen que se'ls reconegui com a víctimes i els facilitin atenció psicològica, si s'escau. Per últim, també volen denunciar la complicitat del bisbat, que tot i les denúncies, el van anar traslladant de lloc, mantenint-lo en contacte amb altres menors.