Ràdio Santvi | 107.4FM ~ Informació local de Sant Vicenç de Montalt i el Maresme Ràdio Santvi | 107.4FM ~ Informació local de Sant Vicenç de Montalt i el Maresme Ràdio municipal i diari digital del municipi de Sant Vicenç de Montalt (Maresme). Informació de Sant Vicenç de Montalt, Caldes d'Estrac i Sant Andreu de Llavaneres.

Sant Vicenç de Montalt, un dels municipis en preemergència per sequera

Els municipis de 14 comarques de Catalunya, entre elles el Maresme, que s’abasteixen d’aigua del sistema Ter-Llobregat, passaran a la fase de preemergència. Una mesura del Govern de la Generalitat de Catalunya que serà efectiva a partir de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), previsiblement a principi de la setmana vinent. Aquesta acció afecta a prop de sis milions de persones de les àrees metropolitanes de Barcelona i de Girona.

La fase de preemergència és un nou escenari, no recollit en el Pla de Sequera, per aplicar mesures transitòries i d’adaptació de forma consensuada abans d’arribar a la declaració efectiva d’emergència. 

Entre les mesures hi ha reduir el consum màxim a 210 litres per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials. Segons dades oficials calculades a partir de la informació facilitada per les entitats subministradores i difoses pels mitjans de comunicació, el nostre municipi es troba actualment per sobre d’aquest límit, amb 302 litres registrats durant el passat mes d’octubre.

Pel que fa a altres mesures que s’aplicarien davant aquest escenari: 

  • Queda prohibit en tots els casos el reg de gespa , excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir amb la meitat de la dotació actual.
  • Es permet el reg de supervivència per a l’arbrat, amb la mínima quantitat d’aigua indispensable.
  • Les piscines privades continuaran sense poder omplir-se.
  • Només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
  • Queda prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé si existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària.
  • Els vehicles només es poden rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua.

i queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica.

D’altra banda, Tot i que es va decretar, al març, l’estat d’excepcionalitat per sequera, l’Ajuntament ha estat posant en marxa un seguit de mesures com el tancament de les dutxes de la platja a l’estiu o fer servir aigua de mina per al reg d’espais verds i la neteja de carrers. Tanmateix, davant la situació actual, des del consistori es fa una crida a col·laborar per augmentar l'estalvi d'aigua i evitar la fase d'emergència que  implicaria restriccions que afectarien el consum domèstic.